Átalakítás: Komposztálási bemutató

A biatorbágyi Faluházban október elején komposztálási bemutatót tartottak, amelyen a 8.a. osztályból több tanuló részt vett.

A komposzt szó jelentése bomlás, a komposztálás tehát szerves anyagok bomlásának előidézése. Az előadáson elhangzott, fontos, hogy a hulladékokat szelektíven gyűjtsük, így pénzt spórolunk meg, és védjük a környezetünket is.

Komposztálási anyagok

A komposzt elkészítéséhez tudni kell, hogy mely anyagok komposztálhatók. Például a vágott fű, a levelek, a zöldségek, gyümölcsök héja, gallyak, gyom, ételmaradék használható fel erre. Nem komposztálható például a diófa levele, fém, üveg, hús, zsír, olaj. Ezek az anyagok ugyanis nem bomlanak le.

A komposztálás technikája
A szokásos kerti eszközök mellett a komposztáláshoz alig kell több eszköz, főleg arra kell figyelni, hogy külön edénybe kerüljenek a rothasztásra alkalmas anyagok. A komposzt elkészítése is egyszerű: a komposztláda aljára apróra vágott gallyakat teszünk, rárakjuk az ételmaradékot, ezt követően a leveleket, a végén pedig földet dobunk a tetejére, hogy teljesen befedje. Folyamatosan vízzel tápláljuk, néha átforgatjuk, mígnem – több hónap múlva – humusz lesz belőle.
Ha ezt évente ismételjük, könnyen, gyorsan juthatunk újra termékeny talajhoz, és kertünk évről-évre gazdagabb lehet pompázó növényekkel.

 

Készítette
Briák András 8.a osztályos tanuló írása alapján a 8. a. osztály