Bótos kamra és kastély-pince

„Nyitott kapuk” program Biatorbágyon

 

2011.09.16-17-én rendezték az országban a Kulturális Örökség Napja keretében a Nyitott kapuk’ nevű programot, amelyhez Biatorbágy is csatlakozott.

Ezen a két napon lehetett megtekinteni azokat az épületeket, amelyeket egész évben zárva tartanak a nagyközönség előtt. Biatorbágyon nyitva volt a Szily-Fáy-kastély, a Metternich-kastély, a Viadukton hajtány üzemelt, és a Faluházban vasúttörténeti kiállítást rendeztek. A torbágyi iskola néhány tanulójával együtt (Habera Sára 7.b, Szász Zsófia 7.b, Zelenka Dóra 7.b, Földházi Szonja 8.b, Szabó Sára 8.b, Tóth Borbála 8.b) a Szily-kastélyon mi vezettük végig a látogatókat, és elmeséltük nekik az épület történetét.

A kiváltságos vendégeknek most benézhettek a legizgalmasabb helyekre pl.: a bótos kamrába, ahol pénzt, ékszert, értékes tárgyakat őriztek egykor a kastély gazdái, és megtekinthették az istállót, a pincét is. Szombaton, a nap zárásaként 18 órakor a PMAMI zenetanárai adtak felejthetetlen koncertet a nádor hajdani lakosztályában Kontrasztok címmel.
A rendezvény sikeres volt, és reméljük, hogy a következő évben még több érdeklődőt fogadhatunk.

Készítette
Földházi Szonja és Tóth Borbála 8.b. osztályos tanulók írása alapján a 8. b. osztály