Alsó tagozat

Szily-Fáy-kastély

Iskolánk alsó tagozatának 2013 óta a Szily-Fáy -kastély ad otthon. Az öreg fenyőfák hangulatos árnyékkal védik az első udvart. A kastély városunk egyik jellegzetes műemlék épülete. XVII. században készült el az „U” alakú épület középső része, majd a tulajdonosok időről időre bővítették. Hajdanán a kilenc oszlopra épített ív-pillérsoros tornác mutatta az építészeti igényességet. A XVIII. században a Szily család kezében érte el az épület a mainak megfelelő méretét. 1950-es években mezőgazdasági szakiskolává alakították. 2001. augusztus végétől használaton kívül állt. 2012-ben kezdődtek meg a felújítások.

További érdekességeket itt olvashat a kastély múltjáról.

Óvodából az iskolába

A gyerekek nagy része örömteli várakozással, természetes izgalommal lép az iskolába. Ez a minőségi változás komoly erőpróbát, belső fegyelmet, alkalmazkodási készséget vár el a gyermektől. Támaszkodnunk kell az iskolát megelőző családi nevelési eredményekre, az óvodában szerzett ismeretekre, a közösségi és társas kapcsolatok fejlettségére. A gyerekek tudásának gyarapítása, képességeinek kibontakozása érdekében a szülői elvárások és a pedagógus céljai közösek. Sokoldalúan képzett tanítóink igyekeznek megkönnyíteni az óvoda-iskola átmenetet a kisdiákok számára. A gyerekek életkorához, szükségleteihez alkalmazkodva szervezzük meg a napi tanórai és délutáni tevékenységeket, természetesen sok játékkal, mozgásos tevékenység beiktatásával.

Sajátosságok

– 1-2. évfolyamunkon 7 tanulócsoport van elhelyezve a Szily-kastélyban. Évfolyamonként párhuzamosan 3-4 osztály indul a jelentkezők létszámától függően.

– A diákok nevelése-oktatása általában tantárgycsoportos oktatásban zajlik két tanító irányítása mellett. A többi osztályban délelőtt az osztályfőnök tanítja a tantárgyakat, majd a délutános tanító veszi át a gyermekeket.

– A tanórákon az ismeretszerzés változatos munkaformákban, oktatást segítő eszközök bevonásával történik.

– Az olvasást hagyományosan, szótagolva tanítjuk. Több első osztályunk használja a Meixner-féle diszlexia prevenciós olvasástanítási módszert.

– Első osztályban heti egy órában tanulják a gyermekek az idegennyelvet. Választható nyelvek: angol vagy német. A tanulók differenciált nyelvoktatása harmadik osztályban kezdődik.

– A 2019-es tanévtől magyar-angol két tanítási nyelvű csoportot indítunk, ahol a gyermekek magasabb óraszámban tanulják a nyelvet.

– Valamennyi tanulóra kiterjedő mérési-rendszert alkalmazunk magyar nyelv és irodalom, illetve matematika tantárgyakban. A tanulók 3. osztály második félévében írnak egy évfolyamszintű mérést, majd 4. osztályban három ilyen mérésen vesznek részt. A mérések eredményeinek tükrében lehet jelentkezni az emelt szinten oktató (humán, reál tagozatos) osztályba. A jelentkezés menete iskolánk Pedagógiai Programjában olvasható.

– A szülői igényeket felmérve 7 órától biztosítjuk a reggeli ügyeletet. Igény szerint délutáni ügyeletet 16-17 óráig.

– Iskolánkban fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógus, logopédus segíti az erre rászorulókat. Ezekre a foglakozásokra szakszolgálati vélemény alapján kerülhetnek a gyerekek, ahol kiscsoportos foglakozásokon történik a megsegítésük.

– Szülői megrendelés alapján minden tanuló számára biztosítani tudjuk az étkezést. Tálalókonyha és 70 fős ebédlő áll a diákok rendelkezésére.

– A Szily-kastély épületében egy felújított tornaterem és egy tornaszoba működik. Itt számos sportolási lehetőségnek adunk teret, például: jazz-balett, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, küzdősportok. Két iskolaudvar áll rendelkezésünkre, ahol a diákok a napi szintű mozgás örömét élvezhetik.

-„Iskolanyitogató” programjainkra minden évben szeretettel várjuk a szülőket és gyermekeiket. A rendezvényeken betekintés nyernek az alsó tagozat életébe és megismerik a leendő elsős tanítókat.

Gyermekbarát, hangulatos belső udvar a fenyőfák árnyékában.

Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály indítása.

Örömteli iskolakezdés, zökkenőmentes átmenet az óvodás korból a kisiskolás létbe.

Hagyományaink

Elsősök avatása

Ezzel az ünnepséggel az iskolánkban tanulmányaikat elkezdő első osztályosokat köszöntjük.

Őszi fesztivál

Iskolánk egyik legrégebbi hagyománya. Ezen a délelőttön nem tartunk órákat, a gyerekek az ősszel kapcsolatos csoportos foglalkozásokon vesznek részt. A tanító nénik valami testhezálló foglalkozást választanak és az osztályában vagy valamelyik közösségi térben, az udvaron,a tornateremben várják a csapatokat, akik forgószínpadszerűen járják végig a helyszíneket. Az eseményt megelőzi a tökfaragó verseny, melyre a munkákat 2-3 nappal azelőtt hozzák be a gyerekek.

Luca napi vásár

A Luca napi vásáron a gyerekek szüleikkel készített kézműves termékeiket adják el, és a befolyt összeg az osztálypénzt gyarapítja, ami nagy segítség a többnapos kirándulásoknál.

Angyalszó koncert

Az Angyalszó koncert a Faluházban megalapozza a karácsonyi előkészületek hangulatát.

Farsang

A Farsangot a Faluházban tartjuk, ahol az osztályok közös táncokkal lépnek fel, amit jelmez-illetve táncverseny és közös mulatozás követ.

Iskolanyitogató

Az Iskolanyitogatóra a leendő elsősöket és szüleiket várjuk, hogy megismerkedjenek iskolánkkal és a jövendőbeli tanítónénikkel.

Tanévzáró gála

A Tanévzáró gálán újra miénk a színpad a Faluházban.

Iskolai hírek

Menü