Határtalanul 2016

A gyergyóremetei Fráter György Általános Iskolával 12 éve fennálló testvériskolai kapcsolatunkat ápoljuk. Diákjaink közös rendezvényeken vettek részt: szavalóversenyek, valamint honismereti táborok. A táborokat évenkénti váltásban rendeztük Erdélyben, illetve Magyarországon. Egy-egy táborban 15-20 hazai és ugyanennyi remetei gyermek vett részt. A tábor idejét rövidítettük, a résztvevők létszámát növeltük annak érdekében, hogy minél több gyerek részesülhessen az utazásban.
Célunk, hogy a biatorbágyi hetedikesek megismerjék Erdély történelmi és kulturális nevezetességeit, természeti szépségeit, személyes tapasztalatokat szerezzenek a határon túli magyarság életéről, szokásairól, mindennapjairól.
A remetei iskolával meglevő kapcsolatunk meghatározta az utazás alaphelyét, az út közbeni megállókat, egyéb kirándulásokat viszont úgy terveztük, hogy kapcsolódjanak az iskolai tananyaghoz, valamint a résztvevők ízelítőt kapjanak Erdély szellemiségéből, szépségéből.

Utazásunkra 2016. június 9. és 12 között került sor. Reggel 6 órakor indultunk. Az első megállónk Nagyvárad volt, fő célpont a Püspöki Székesegyház. Következő alkalommal a Királyhágon pihentünk meg. Ezután következett Kolozsvár. Megnéztük a Szent Mihály templomot, Mátyás király szobrát és szülőházát.
A város határában egy órás kényszerpihenőnk volt, a buszt szerelni kellett. Szerencsére tovább tudtunk menni. A Bucsin tetőn keresztül haladva késő este érkeztünk Remetére. Az ottani hetedikesek, ahogy mi is, már nagyon várták a viszontlátást.

A másodi napon a Sóvidékre utaztunk. A remetei iskolában tanító Erzsi néni remek kalauzolásával megismerkedtünk a környékkel. Parajdon lementünk a sóbányába. Megálltunk Korondon, utána Farkaslaka következett, Tamási Áron sírjánál koszorút helyeztünk el. Szejkén a gyógyvizes forrás mellett
ettük meg az úticsomagunkat. Innen a gyönyörű székelykapuk között felmentünk Orbán Balázs sírjához, ahol ismét elhelyeztünk egy koszorút. A délután hátralevő részében Székelyudvarhelyen voltunk, nagy történelmi alakjainkat felsorakoztató szoborparkban pihentünk egy kicsit. A Libánon keresztül érkeztünk Gyergyóremetére. Az estét a remetei gyerekekkel töltöttük.

A harmadik nap első állomása a Gyilkos-tó volt. Két remetei tanárnő kísért el bennünket, vezetésükkel körbegyalogoltuk a tavat. Majd sétáltunk a gyönyörű Békási szorosban. Ezen a délutánon korábban kellett hazaérnünk, mert ekkor volt a Biatorbágyon lezajlott labdarúgó mérkőzés visszavágója. Az estét
megint a remetei gyerekekkel töltöttük. Elbúcsúzva az ottaniaktól, ismét reggel hat órakor keltünk útra.
Sietni kellett, mert a Tordai-hasadékot látni akartuk. Az időjárással is szerencsénk volt. Szárazon végig tudtunk menni, pedig a hadék előtt és után is esett az eső. Esőben szálltunk ki Körösfőn, megnéztük a református templomot, majd elhelyeztük a harmadik koszorút Vasvári Pál emlékére állított kopjafánál.
A kirándulás jól sikerült, rengeteg látnivaló volt a négy napban.

Menü