Határtalanul 2018 dél

Iskolánk idén is sikeresen pályázott a „Határtalanul program” erdélyi tanulmányi kirándulásra, mellyel két útvonalat nyertünk el. A déli csoport tematikája az 1848 – 49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeinek meglátogatása volt. Csodálatos tájakat ismerhettünk meg, a helyszíneken könnyebb volt átélni a tanult történelmet.

Az első napon Nagyváradon meglátogattuk a székesegyházat, benne egy pazar kincseskamrával, amelyben Szent László hermáját őrzik.
Nagyszalontán megnéztük az Arany János emlékmúzeumot, végül Aradon jártunk, ahol az aradi vértanúk emlékművének megkoszorúzása (igen méltatlanul egy sportpálya mellett van
eldugva) és az aradi Hősök terének megcsodálása és megemlékezés volt a program.

Másnap megmásztuk magas Déva várát (és beszéltünk a pórul járt Kőmíves Kelemennéről), megcsodáltuk belülről Vajdahunyad várát, ahol sok érdekes dolgot tudhattunk meg a Hunyadiakról, majd Gyulafehérváron tiszteletünket tettük az előbb említettek sírjánál.

A harmadik napon Piskin keresztül Segesvár volt az úticél a középkori várnegyeddel, majd Fehéregyházán jártunk a Petőfi emlékmúzeumban, és megkoszorúztuk az elesett hősök turulos emlékművét. Székelyudvarhelyen is találkozhattunk a hősök szobraival, végül Korondon ismerkedtünk az erdélyi népművészettel.

Az utolsó két napon Kolozsvárt és Temesvárt barangoltuk be. A vendéglátók minden szálláson nagyon kedvesek voltak, szívélyesen, finom falatokkal vártak minket. Bár az időjárás nem volt mindig a barátunk, olykor túl meleg volt, máskor az eső miatt kellett programot kihagynunk, a kirándulás összességében nagyon jól sikerült.

Menü