Határtalanul 2019 I.

A kirándulásra az osztály a tanév során folyamatosan készült, az osztályfőnöki órák nagyobbik részén téma volt az utazás, annak tartalma és körülményei. Az előkészítő órát szakavatott ember, Tirpák László magyar-történelem szakos tanár tartotta meg. Az igen érdekes előadást a tanulók nagy figyelemmel hallgatták végig. Érdeklődésüket a számtalan kérdés is bizonyítja,melyet az előadó nagy türelemmel válaszolt meg.

Az első nap a tervek szerint indult és bonyolódott le. A nap nagyobbik része utazással telt. Egyetlen tartalmas megállónk Nagyváradon volt, ahol a Püspöki Székesegyház és környékének megtekintése jelentette tanulóink számára a nap kiemelkedő élményét. A székesegyház idegenvezetője ízes magyarsággal igen tartalmas tájékoztatót tartott az épületkomplexum történetéről, építéséről, majd az emeleti kincstárban részletesen megismerkedhettünk az ott őrzött kincsekkel. Kiemelt helyen, kiemelt érdeklődés mellett hallgattuk meg Szent László hermájának történetét.
A feszített tempó mellett sajnos csak szóbeli beszámolók alapján ismerhették meg tanulóink Nagy Sándor József és Szigligeti Ede életét és munkásságát. Sok érdekeset hallhattunk a felkészült tanulóinktól az érintett településekről, természeti csodákról. (Csucsa, Királyhágó, Bánffyhunyad, Bucsin) A busz műszaki problémái miatt későn és nagyon fáradtan érkeztünk városunk testvértelepülésére, Gyergyóremetére, ahol meleg fogadtatással vártak az ottani diákok és kollégáink.

Az élmények hatása alatt több vállalkozó szellemű „fotográfus” diák is nekiállt úti beszámolót készíteni. A jól bejáratott PowerPointos prezentációs program nagy segítséget jelent egy ilyen munka elkészítéséhez. Az értékelő órán egymást túl licitálva kerültek fel a vetítővászonra az élményeket felelevenítő diasorozatok. Az emlékezések, programok felidézése hosszú ideig nem akartak félbe szakadni. A gyerekek szerint „Még beszélni is jó volt róla!”.

Menü